100708-mercedes audi

Mercedes större än Audi

Det pågår ett tajt säljrace mellan Audi, BMW och Mercedes. Efter årets första kvartal vad Audi större än Mercedes medan BMW var större än båda. Efter första halvåret visar siffrorna att Mercedes gått om Audi.

Nu har siffrorna för den globala försäljningsstatistiken hos premiummärkena presenterats. Och som så många gånger förr är det BMW som ligger i topp. En bit bakom, inte alls lång, ligger de två andra tyska konkurrenterna Audi och Mercedes. Mellan dessa två är det oerhört tajt, de fajtas ideligen om andraplatsen.

I april kunde vi konstatera att Audi efter ett rekordkvartal gått om Mercedes på försäljningsfronten. Detta tack vare starka bilmodeller som A5 Sportback och A5 Cabriolet samt en försäljningsexplosion i Kina.

Men i maj månads siffror visade att Mercedes tog upp kampen med Audi för under maj månad sålde Mercedes riktigt bra tack vare E-klass och S-klass samt marknaden i Kina. Men fortfarande hade Audi sålt fler bilar sett över årets fem första månader.

Men nu har det vänt till Mercedes fördel tack vare en rekordmånad i juni. Aldrig tidigare har den Stuttgart-baserade tillverkaren sålt fler bilar i juni månad som i år – hela 113 300 stycken. Återigen är det tack vare E-klass, S-klass samt den kinesiska bilmarknaden.

– Vi är även i en utmärkt position för att sälja bra de kommande månaderna och vi planerar att följa upp vår succé med en betydande ökning under tredje kvartalet, säger Mercedes marknads- och försäljningschef Joachim Schmidt.

Audi har alltså gått starkt framåt under årets sex första månader, men fick ändå se Mercedes slå dem på fingrarna. Men Audi tänker fortsätta kampen och har som mål att sätta nytt årsrekord. Det nuvarande är från 2008 då de sålde 1 003 469 bilar.

Dock ska det nämnas att skillnaden i sexmånadersförsäljningen mellan Audi och Mercedes var hårfin, endast 1 750 bilar skiljde dem båda åt.

Global försäljning premiummärken

1. BMW

119 663 bilar i juni 2010, upp 13,7 procent mot juni förra året

    585 755 bilar hittills i år, upp 14,1 procent mot förra året

2. Mercedes

113 300 bilar i juni 2010, upp 13,2 procent mot juni förra året

    556 700 bilar hittills i år, upp 15,2 procent mot förra året

3. Audi

99 250 bilar i juni 2010, upp 8,7 procent mot juni förra året

    554 950 bilar hittills i år, upp 19,1 procent mot förra året

Läs mer

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

2 månader Premium för bara 19 kr - när du gör vårt quiz!