100720-mercedes-9-växlar Foto: press photo, do not use for advertising purposes

Mercedes utvecklar nioväxlad automatlåda

Räcker det inte med åtta växlar? Nix, Mercedes är inte nöjda utan har satt sina ingenjörer på att ta fram en automatlåda med nio växlar. Men fler än så blir det inte.

 Hur många växlar kan det behövas i en personbil? Mercedes tror att det optimala antalet är nio. Enligt källor inom Mercedes som brittiska Autocar har varit i kontakt med arbetar tyskarna med att utöka antalet växlar till nio. Mercedes är tydligen i full gång att utveckla en niostegad automatlåda som ska användas till de största motorerna.

Uppgifterna kommer från en högt uppsatt ingenjör som säger att den nya växellådan kommer att sänka förbrukningen och utsläppen radikalt. Mercedes väljer att satsa på en automatlåda i stället för en dubbelkopplingslåda eftersom en renodlad automat i regel är lättare, pålitligare och billigare att tillverka.

Kommer utvecklingen att fortsätta mot automatlådor med tio, elva eller tolv växlar? Mercedes tror inte det. Enligt Autocars källa är taket nått med nio växlar. Fler än så är inte tekniskt möjligt och dessutom inte hanterbart för kunderna.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

2 månader Premium för bara 19 kr - när du gör vårt quiz!