Mercedes väcker liv i SEC

SEC-beteckningen var förr synonym med lyxcoupéer från Mercedes. Nu är bokstavskombinationen återigen i fokus och kan vara på väg att göra comeback.

Enligt Car Magazine har Mercedes planer på att bredda modellfloran när nästa generation S-klass kommer om några år. Inte undra på det, S-klass är den lyxbil som säljer absolut bäst, betydligt bättre än BMW 7-serie, Audi A8 och Jaguar XJ – tillsammans!

Vad Mercedes klurar på är nämligen en ”fyrdörrarscoupé” à la CLS, men baserad på S-klass i stället för E-klass. I dag finns S-klass som sedan, coupé och cabriolet.

När S-klass fanns som coupé på 1980- och 1990-talet hette modellversionen SEC. Den beteckningen har vi inte sett sedan 1993 då SEC-versionen övergick till att heta S-klass (och senare CL), men om det blir en fyrdörrars coupéliknande S-klass, troligtvis 2021 enligt Car Magazines källor, kan det vara just bokstäverna S, E och C som dammas av för återanvändande.

Vet du förresten vad SEC står för? S-klass Einspritzmotor Coupé, det vill säga S-klass coupé med insprutningsmotor.

Ovan ses en Mercedes 380 SEC (generation C126) från 1981 och nedan en Mercedes 600 SEC (generation C140) från 1992.

 

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

2 månader Premium för bara 19 kr - när du gör vårt quiz!