100802-mercedes-vito-ecell

Mercedes Vito E-Cell rullar ut på marknaden

Det är inte bara de pyttesmå citybilarna som blir eldrivna, även de stora och hårt arbetande transportbilarna går mot eldrift. Den allra första blir Mercedes Vito E-Cell som rullar ut på vägarna redan i år.

 Mercedes blir den första stora biltillverkaren som erbjuder en stor transportbil med eldrift. 100 exemplar av Vito E-Cell har redan byggts och genomgår tester och den riktiga starten för elmercan blir nästa år då produktionen ska uppgå till cirka 2 000 bilar.

Mercedes Vito E-Cell är byggd enbart för att användas som transportbil i större städer. Mercedes har därför begränsat topphastigheten till endast 80 km/h. Inte heller räckvidden på 130 kilometer imponerar men Mercedes hävdar att det är fullt tillräckligt eftersom den genomsnittliga skåpbilen kör mellan 50 och 80 kilometer om dagen. En stor fördel är att maxlasten inte har begränsats av eldriften, Vito E-Cell får lastas med cirka 900 kilo.

Under motorhuven hittas normal en sexcylindrig motor men i Vito E-Cell finns i stället en elmotor som utvecklar 93 hästkrafter och 280 Nm. Litiumjonbatterierna på 36 kWh är placerade i golvet under lastutrymmet där kardanaxeln och bensintanken sitter på en vanlig Vito. För att få plats med allt är Vito E-Cell framhjulsdriven, i motsats till vanliga Vito som driver på bakhjulen eller på alla fyra. Mercedes vill helst att Vito E-Cell ska laddas i speciella laddstationer med 380/400 volt, men det går även att ladda bilen i ett 230-voltsuttag. Då ökar tiden för en full laddning till det dubbla, cirka tolv timmar.

Mercedes lanserade sin första eldrivna transportbil redan 1972. Mercedes LE 306 blev aldrig någon succé, endast 59 exemplar byggdes, till stor del beroende på att batteriet inte orkade mer än 50 kilometer åt gången och att servicekostnaderna var skyhöga. Batteriet kunde snabbt och enkelt bytas genom en lucka i bilens sida.

Läs mer

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Black Friday-erbjudande: 3 månader Premium för 0 kr