Foto: Daimler

Mercedes X-klass läggs ned i maj

X-klass blev inte långvarig. Mercedes storslagna planer på en pickup baserad på Nissan-teknik gick om intet. Försäljningen har varit oerhört svag och nu kommer beskedet; modellen läggs ned.

Redan i somras skrev vi om hur Mercedes funderade på att lägga ned pickup-modellen X-klass. Då var modellen ungefär två år gammal. Anledningen till tankarna hos Mercedes-ledningen var den enormt svaga försäljningen. Under 2018 hade X-klass sålt i 16 700 exemplar i Europa, Australien och Sydafrika. Det är bara en bråkdel av konkurrenternas försäljningssiffror.

Under 2019 var försäljningssiffrorna ännu lägre. 15 300 X-klass såldes runt om i världen. Det kan jämföras med Toyota Hilux som sålde i över en halv miljon exemplar.

Nu står det klart att Mercedes har tröttnat på sin Nissan Navara-baserade pickup. Enligt tyska Auto Motor und Sport kommer produktionen av X-klass i Nissans Barcelona-fabrik att stoppas i maj i år.

X-klass syskonmodell Nissan Navara kommer att leva vidare. Det franska syskonet, Renault Alaskan, dras även den med svaga försäljningssiffror i jämförelse med Navara och andra konkurrenter. Hur framtiden för den franska pickupen ser ut återstår att se.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

2 månader Premium för bara 19 kr - när du gör vårt quiz!