100531-mercury-avvecklas

Mercurys dagar är räknade

Det amerikanska doldismärket Mercury kan vara på väg att nå vägs ände. Ägaren Ford rapporteras ha tappat tålamodet med de dåligt säljande Mercury-bilarna och inom fyra år kan det vara slut.

 Den amerikanska bilkrisen har redan skördat fem offer: Hummer, Oldsmobile, Pontiac, Plymouth och Saturn. Det fjärde kan följa inom kort. Enligt nyhetsbyrån Bloomberg planerar ägaren Ford att påbörja en avveckling av märket som har hängt med sedan 1939 då Edsel Ford skapade Mercury för att fylla ett tomrum i Ford Motor Companys modellprogram.

Bloomberg har talat med två källor inom Ford som säger att en avvecklingsplan väntas vara färdig i juli. Anledningen sägs framförallt vara Mercurys vikande försäljning men även det krympande modellutbudet. Nästa år förlorar Mercury två av sina fyra modeller när de tas ur produktion. En Mercury-avveckling ligger också i linje med Fords arbete mot att skapa ”ett Ford”, vilket har innefattat försäljningarna av Volvo, Jaguar Land Rover och Aston Martin. Enligt Bloombergs källor är saken så gott som klar, det är bara en tidsfråga innan Mercury är avvecklat och avgörande för hur lång tid det tar är hur snabbt återförsäljarna kan anpassa sig till förändringen. De flesta Mercury-säljarna säljer även Lincoln-bilar.

Henry Fords son Edsel Ford skapade Mercury under 1930-talets ekonomiska depression för att fylla luckan mellan de enkla Ford-bilarna och de lyxiga Lincoln-bilarna. Mercury var som allra störst år 1978 då försäljningen nådde 580 000 bilar. Förra året såldes inte mer än 92 000 bilar. Den nuvarande storsäljaren är Mercury Milan, kusin till Ford Fusion. Den näst bäst säljande modellen är Grand Marquis som är till åren kommen och tas ur produktion nästa år. Grand Marquis är systermodell till Ford Crown Victoria och Lincoln Town Car och med en genomsnittlig ålder på 70 år är Grand Marquis-köparna de äldsta på den Nordamerikanska marknaden. Mercury säljer också modellerna Mariner, kusin till Ford Escape, och den stora suvmodellen Mountaineer.

Aktuellt just nu

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

4 nr av Teknikens Värld + Premium för endast 129 kr. Köp nu!