MG återupplivas - av kineser

Brittiska MG Rover gick förra året i konkurs och all produktion lades ner. Efterfrågan på en återkomst har dock varit stor och nu har kinesiska Nanjing köpt rättigheterna till MG och kommer att bygga nya bilar i Oklahoma, USA.

Nanjing Automobile Group är en mycket liten biltillverkare som håller till i Nanjing, Kina. Där delar de en fabrik med Fiat och förra året byggdes totalt 35 832 bilar av de bägge tillverkarna tillsammans.

Övertagandet av MG är en jätteaffär för lilla Nanjing som kommer att bygga nya MG-bilar på tre ställen. I hemmafabriken i Nanjing kommer tre sedaner tillverkas, i den nedlagda MG-fabriken i Longbridge, England kommer TF Roadster tillverkas och i Ardmore, Oklahoma, USA kommer en omdesignad TF Coupé tillverkas.

Nanjing köpte MG för motsvarande 680 miljoner kronor det kommer kosta än mer. I USA kommer den totala investeringen bli cirka 14 miljarder kronor.

Den officiella återupplivningen räknas inom de närmaste dagarna och Nanjing räknar med MG kommer att börja säljas igen senast juni 2008.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

2 månader Premium för bara 19 kr - när du gör vårt quiz!