090422-mg6-concept

MG återvänder med MG6 nästa år

Snart kan den ny MG-bil säljas på europeisk mark igen. På bilsalongen i Shanghai visar SAIC MG6 Concept som är en näst intill produktionsklar MG6. Britterna hoppas på att få bilen till sig redan nästa år.

 Det är inte varje dag en ny MG-modell kommer till världen. Sedan det klassiska brittiska sportbilsmärket försvann till kinesiska händer för fyra år sedan har det varit tyst om MG i Europa. De sista ”nya” MG-bilarna var MG ZS och ZT som kom 2001. Nästa år kan det dock vara dags för en helt ny MG-bil att inta, om inte hela Europa så i alla fall de brittiska öarna. På bilsalongen i Shanghai visar MG:s ägare SAIC upp nya MG6 Concept  – en bil som enligt brittiska Autocar ska säljas i Storbritannien från och med nästa år.

MG6 uppges dessutom få sällskap av sitt lite blygare syskon Roewe 550. Båda bilarna bygger på en modifierad version av gamla Rover 75:s framhjulsdrivna plattform. MG6, som ska vara sportversionen, är aningen kortare och lättare än Roewe 550. De båda bilarna ska drivas av en 1,8-litersmotor som ger 130 hästkrafter i Roewe 550 och 160 i MG6. Motorn kan för övrigt även den spåras tillbaka till gamla Rover 75. Kraften skickas till framhjulen via en femväxla låda, antingen manuell eller automat. Fler motoralternativ lär komma längre fram i tiden.

MG6 uppges till stor del vara en brittisk produkt. Designen och det mesta av den tekniska utvecklingen har utförts av SAIC   Motor UK Technical Centre som har sina lokaler i Longbridge. Det blir dock inte tal om att bygga bilen i Storbritannien. SAIC etablerar en helt ny fabrik i Nanjing som ska spotta ur sig omkring 200 000 bilar per år. SAIC uppger att MG6 med god marginal ska uppfylla alla europeiska standarder och krav. De sista testerna utförs i detta nu i Tyskland.

Brittisk media uppger att SAIC har flera MG- och Roewe-bilar på gång. Roewe 350 och MG5 kan inom ett par år komplettera modellutbudet i de mindre storleksklasserna. Heta rykten säger dessutom att en uppdaterad MG TF kan dyka upp i år för att fira MG-märkets 85-årsjubileum.

Läs mer

Aktuellt just nu

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

4 nr av Teknikens Värld + Premium för endast 129 kr. Köp nu!