081114-ny-mg-zs

MG har inte gett upp än

Sedan konkursen 2005 har det sett mycket mörkt ut för brittiska MG Rover. Men efter tre år av turbulens och ägarbyten verkar det nu som att britterna åter är på banan. Nu har de första bilderna dykt upp på en helt ny MG-modell.

AROnline, en sajt för entusiaster av brittiska bilar, har genom säkra källor fått veta att MG är på väg att lansera en ny modell. De kinesiska ägarna Nanjing Automobile har tydligen inte gett upp hoppet om det brittiska problembarnet. Senast 2010 är det tänkt att bilen, som blir i Ford Focus-storlek, ska lanseras. Någon helt ny bil är det dock inte tal om. Bilen baseras på sedanmodellen Roewe 550, som i sin tur bygger på ett uppdaterat Rover 75-chassi. Roewe 550 byggs av Nanjings kinesiska partner SAIC. 

Dessa lågkvalitativa, men ändå avslöjande bilder, är det första beviset på att MG är på väg tillbaka. Även om bilen på bilderna ser ut att heta MG 6, uppger AROnline att den nya modellen ska ärva sin föregångares ZS-beteckning. Till alla britters glädje verkar det redan vara bestämt att bilen ska sättas ihop hemma i brittiska Longbridge. I slutet av augusti blev det känt att även MG TF ska börja byggas på nytt i Longbridge. Den nya MG ZS kommer att vara tillgänglig med två motoralternativ; en naturligt andandes 1,8-litersmotor med 120 hästkrafter, samt en turbomatad som ska ge 160 hästkrafter.

På bilden där de två syns sida vid sida blir släktskapet tydligt. Det är även tydligt att MG-modellen får ett sportigare utseende med stora luftintag i fronten och total avsaknad av kromdetaljer. Invändigt påminner det ganska mycket om BMW:s upplägg med bland annat mittkonsolen och den stora navigatorskärmen som tar plats under en stor kupa.

Om man får tro ryktesspridningen kring MG blir den nya modellen bara startskottet för en ny offensiv från kinesisksägda MG. Det talas om en kraftigt omarbetad TF, en ny småbil i konkurrens med Mini, eller ännu mindre, samt en stor sedanmodell.

Läs mer

Provkörningar

Test

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

2 månader Premium för bara 19 kr - när du gör vårt quiz!