110519-mg-longbridge

MG tillverkas i Longbridge igen

Stillastående bilfabriker känner vi igen från Västsverige, men har även funnits i Storbritannien. I april återstartades dock officiellt MG Rovers gamla fabrik i Longbridge av de nya ägarna SAIC, med de första kundleveranserna nu i dagarna.

Vi har tidigare berättat om att kinesiska SAIC har planerat att återigen starta produktionen av MG i MG Rovers gamla fabrik i brittiska Longbridge, Birmingham. Sedan i april har produktionen officiellt återstartats och i dagarna levereras de första bilarna till kunder och MG-handlare i Storbritannien.  Modellen i fråga är nya MG6, som är baserad på Roewe 550 och har en 1,8-liters turbomatad bensinmotor på 158 hästkrafter under huven. Modellen är också till stor del är utvecklad i Storbritannien.

Fabriken i Longbridge har varit i stort sett stillastående i sex år, alltsedan MG Rovers konkurs 2005, vilket får Saabs produktionsstopp nu under våren att verka bagatellartat i jämförelse. Även om visst utvecklingsarbete och en begränsad produktion av roadstern MG TF skett sedan dess är det först nu som produktionen har återstartats på riktigt. Innan MG Rovers konkurs arbetade omkring 6 000 personer på fabriken. I dag är personalstyrkan betydligt beskedligare, och når inte ens en tiondel av de nivåerna. Men så är produktionen begränsad till sammansättning, de flesta komponenter tillverkas i Kina.

MG Rovers konkursbo köptes av kinesiska Nanjing, som numera är en del av SAIC och bolaget har redan tillverkat MG-bilar i Kina sedan en tid tillbaka. När man nu satsar på den europeiska marknaden är det forna hemlandet Storbritannien först i fokus, först när positionen på den brittiska marknaden är inarbetad kan eventuellt en satsning på övriga Europa komma. I Storbritanninen kostar MG6 mellan 15 495 och 8 995 pund, motsvarande cirka 160 000 till 190 000 kronor. Räkna dock inte med att få återse MG på den svenska marknaden i den allra närmaste framtiden.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

2 månader Premium för bara 19 kr - när du gör vårt quiz!