080312-michelin-miljö

Michelin ska rädda miljön

Glöm dyra hybrider och törstiga etanolbilar. Ett annat sätt att rädda både miljön och plånboken kan vara att byta till däck med lägre rullmotstånd. Med sitt nya energisparande däck hoppas Michelin kunna sänka utsläppen avsevärt.

Michelin tror att försäljningen av deras nya Energy Saver-däck kommer att bespara naturen på så mycket som 20 miljoner ton i koldioxidutsläpp under de närmsta fem åren. Till 2012 hoppas man att 100 miljoner av de energisparande däcken ska ha sålts. Det är dock ingen revolution som står för dörren. Visst uppger Michelin att utsläppen sänks med de nya däcken, men bara med cirka 4 gram per kilometer. Många bäckar små brukar det ju heta men frågan är om konsumenterna är beredda att betala merkostnaden för en så pass liten bäck. Hur mycket dyrare de energisparande däcken kommer att bli är ännu inte känt. Michelin räknar med att däcken har betalat sig själva efter 4 500 mil.

Energy Saver-däcket som utvecklats i första hand för Peugeot 308, består av ett nytt material som sänker rullmotståndet med 20 procent, samtidigt som det överträffar ett vanligt däcks vägegenskaper och livstid. Den nya designen är även lättare, vilket naturligtvis gör sitt till. Michelin räknar med att däcken sänker bränsleförbrukningen med 0,02 liter per mil vid blandad körning, det vill säga en ganska marginell förbättring. Om en bil körs på däcken under hela sin livstid uppges den släppa ut ett ton koldioxid mindre än om den körts på vanliga däck. Michelin hoppas kunna utveckla tekniken så pass att rullmotståndet är 50 procent mindre innan år 2030.

Michelin Energy Saver har röstats fram som Tire Technology of the Year av en internationell jury bestående av exporter inom ämnet. Peugeot har valt att sälja nya 308 1,6 HDi uteslutande med Michelindäcken. Men Peugeot är inte ensamma om att vara övertygade om däckets egenskaper. Volvo, Mercedes, Fiat, Renault och Toyota har godkänt däcket det till flera av sina modeller. 

Aktuellt just nu

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

4 nr av Teknikens Värld + powerbank för endast 129 kr. Köp nu!