071113-michelin-daeck

Michelin utvecklar däck med dubbelt så lång livslängd

Michelin arbetar just nu med att utveckla nya tekniker vid framställningen av däck, som i sin tur ska ge betydligt längre livslängd på däcken samtidigt som de ska vara mer miljövänliga.

Michelin, världens näst största däcktillverkare (Bridgestone är störst, Goodyear trea), säger att 20 procent av den totala energiåtgången hos en bil ligger i däckens rullmotstånd. Därför lägger företaget nu ner mycket tid och pengar på att utveckla nya däck som reducerar rullmotståndet med 50 procent. Två andra mål med utvecklingen är att förlänga däckens livslängd samtidigt som egenskaperna vid inbromsning ska förbättras och märkbart korta ner bromssträckorna.

Alla dessa förbättringar får inte framställas på bekostnad av däckets prestanda och säkerhet, så som egenskaperna på vått väglag och väggreppet överlag. Detta berättar Jim Micali, chef för Michelin i Nordamerika för Edmunds. Han menar att förbättringar i däckens kemiska sammansättning, konstruktion och mönster kommer att leda till däck med väsentligt bättre egenskaper och prestanda.

Michelin har redan utvecklat en ny serie däck med lågt rullmotstånd som sägs spara 0,02 liter bränsle per mil samtidigt som koldioxidutsläppen minskas med upp till fyra gram per kilometer. Dessa nya däck kommer troligtvis att finnas hos däckhandlaren redan från nästa år.

Michelin har en lite rolig sajt på nätet som berättar hur många liter bränsle och hur många kilo koldioxid världen har sparat in på genom att rulla på deras olika miljödäck sedan 1992. Se länken nedan. Hur allvarligt man ska ta på siffrorna som visas är upp till var och en.

Michelin Green Meter

Aktuellt just nu

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

4 nr av Teknikens Värld + Premium för endast 129 kr. Köp nu!