Mikael Stjerna med sin statusbil. Visst är han lite högfärdig? Foto: Johanna Stjerna

Mikael Stjerna: Volvo 945 – filosofens bilval

Vår nya artikelserie bjuder på redaktions–medlemmarnas högst personliga svar på en av livets viktigaste frågor. Näst på tur är Mikael Stjerna som här och nu reder ut vilken bil du ska ha.

Vill du läsa mer av vårt Premium-material?

Till att börja med vill jag be dig radera allt du tidigare har har läst i den här reportageserien. Mina kollegor har kort sagt fel när de har ordinerat allt från Toyota Land Cruiser till Mercedes E-klass. Så vilken bil ska du ha? Min egen utgångspunkt är strikt moralisk, efter utilitarismens princip. ”Den rätta handlingen är den som maximerar lyckan och minimerar lidandet”, står det i uppslagsboken.

Jag skulle egentligen kunna sätta punkt här – du förstår förstås att filosofen pekar med hela handen på Volvo 945 LTT -95. En bil som har allt. Enorma utrymmen. Körglädje, man blir glad när allt får plats. Svårslagen, mjukgungande komfort. Bra rostskydd. Hög säkerhet. Bra pris så att man har råd att fortsätta maximera lyckan när man har parkerat bilen för dagen.

Bildskärm och navigation saknas. En framsynt 945-ägare hittar rätt i livet ändå. Foto: Mikael Stjerna

LÄS ANDRA ”DEN HÄR SKA DU HA” HÄR!

Hörde jag någon säga ”tråkig, Svensson-bil”? Alls inte. Tillåt filosofen förklara. Den utilitaristiska skolan delas in i handlingsutilitarism och regelutilitarism. Exempel: Tre döende patienter kommer till sjukhuset. Två av dem kan överleva, men bara om den tredje donerar sina organ till de andra två. I stället för att alla dör, överlever två och lyckan ökar. Det är handlingsutilitarism. Regelutilitaristerna däremot gillar utfallet bara om handlingen kan bli en regel. Eftersom få skulle våga besöka sjukhus om de riskerade att dödas för sina organ så gillas inte utfallet i exemplet. Det är bättre att alla dör, för principens skull.

Med detta vill jag säga att jag inte är en regelutilitarist. Alla svenskar ska inte köra Volvo 945 LTT -95. Det skulle bli förskräckligt tråkigt. Dessutom finns det inte tio miljoner Volvo 945 LTT -95. Men alla feinschmeckers med sinne för livets goda bör förstås slå till på en Volvo 945. Innan du köper första bästa 945 som kommer i din väg ska jag ge dig några tips.

Köp en vit. En värdig färg som symboliserar renhet och oskuld. Påven skulle ha valt en vit 945:a om han hade letat bil på Blocket. Det är också väldigt lätt att bättringslacka rostskador om bilen är vit. Kan du till exempel se att min bil har nylackade framskärmar? Nej, tänkte väl det.

1 av 2: Wow! Vilket enormt bagageutrymme. Foto: Mikael Stjerna
2 av 2: Motionsverktyg ingår. Foto: Mikael Stjerna

Köp en bil utan utrustning. Det här tipset är nästan onödigt. Nästan alla Volvo 945 har en väldigt lagom nivå på utrustning. Allt utöver förinställbara stationsval på radion är extra. Och inte ens radion var standard!

Jag får dessutom i min Volvo 945 motionera armmusklerna när rutorna ska upp och ned. Backkamera behövs inte alls eftersom jag tydligt ser var bilen slutar om jag vrider på nacken. En bil utan utrustning är som en god biff utan tillsatser. Renare, godare.

Jag skulle kunna skriva hur mycket som helst om Volvo 945, jag måste enligt mallen skriva om tre bilar under vinjetten ”...eller köp någon av dessa”. En nästan omöjlig uppgift.

…eller köp någon av dessa

Cirka 400 000 kr.

Bentley S2 1960

Också en förnuftig bil. Bentley S2 från 1960 är lite som en 945, driftsäker innan alla finesser gjorde Rolls Royce Silver Shadow otillförlitlig.

Cirka 10 000 kr.

Fiat Panda 1982

Om ditt garage är för kort för en Volvo 945, köp en vit Fiat Panda. Färre dörrar men nästan lika mycket status.

Cirka 20 000 kr.

APE 50 Coffee van

Mycket körglädje för pengarna. Om du blir trött bakom ratten har du alltid nära till en uppiggande kopp kaffe.

Redan prenumerant?

Papperstidning eller digital

Digital Prenumeration

ALLT DU VILL VETA OM ALLA BILAR

Gratis första månaden - därefter 99/mån.

Ingen bindningstid.

  • Vi kör och bedömer alla bilar på svenska vägar
  • De bästa och mest detaljerade testerna av nya bilar
  • Alla nummer av e-tidningen fem år bakåt i tiden
  • Vi står på din sida – här får du hjälp inför ditt bilköp
  • Avsluta prenumerationen online när du vill

Genom att klicka på "Fortsätt" godkänner jag prenumerationsvillkoren och bekräftar att jag tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

Skapar ditt konto

Vänligen vänta medan vi skapar ditt konto

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Läs Premium i 2 månader för endast 19 kr här!