081127-eu-miljardstöd

Miljardstöd till EU:s bilindustri

Under gårdagen blev det klart att EU skjuter till 200 miljarder euro för att få fart på ekonomin. Fem av dessa ska gå till den ekonomiskt haltande bilindustrin. Villkoret är att pengarna används för att ta fram nya miljöbilar.

EU-kommissionen har nu godkänt ett stimulanspaket till den europeiska ekonomin på ofantliga 200 miljarder euro, ungefär 2 000 miljarder kronor. En av de mest krisande industrierna, bilindustrin, ska få fem av dessa 200 miljarder euro. Men pengarna fås inte utan krav. EU-kommissionen kräver att pengarna ska användas till utveckling av infrastruktur och teknik för förnybara bränslen och nya energikällor i bilar.

EU-kommissionen godkänner också att medlemsländerna, under en begränsad tid, erbjuder sina biltillverkare subventionerade lån. Därmed ska biltillverkarna lättare kunna behålla personal även om den inte behövs för produktion. Med stöd från staten ska bilarbetarna kunna behålla sina jobb och fortbildas i väntan på att lågkonjunkturen tar slut. För att EU-kommissionens plan ska träda i kraft krävs att den godkänns av EU-ländernas regeringar vid ett toppmöte i mitten av december.

Den europeiska bilindustrin har genom branschorganisationen ACEA framfört krav på ekonomiskt stöd ett flertal gånger under hösten. I slutet av oktober gick ACEA ut med ett krav på 400 miljarder kronor i förmånliga lån. Nu ser det alltså ut som att de i alla fall får en del av den summan.

Läs mer

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

2 månader Premium för bara 19 kr - när du gör vårt quiz!