080929-usa-bilindust-lån

Miljardstöd till USA:s bilindustri

USA:s bilindustri har beviljats miljardstöd från den amerikanska staten. Kongressen har godkänt lånegarantier för 25 miljarder dollar, pengar som ska leda till en bränslesnålare amerikansk bilpark.

Det står nu klart att USA:s bilindustri får de pengar de har bett om, nästan i alla fall. För en dryg månad sedan efterfrågade bilindustrin 50 miljarder dollar, motsvarande 300 miljarder kronor i förmånliga lån från staten. Nu får de hälften. Den amerikanska senaten godkände under lördagen ett stöd på 25 miljarder dollar, ungefär 165 miljarder kronor, i form av lånegarantier. Det enda som återstår är att president George W Bush ska ge sitt godkännande, vilket han tidigare har gjort klart att han tänker göra.

Det är första gången sedan 1980 som kongressen har godkänt stöd till bilindustrin. Då var det Chrysler som fick låna 4,5 miljarder kronor. General Motors meddelar genom sin kommunikationsdirektör Greg Martin att man är mycket nöjda med att kongressen har valt att agera i dessa svåra tider. Bilindustrin har den senaste tiden lidit svårt av fallande försäljning och sämre lönsamhet. Särskilt svårt har det varit för de amerikanska tillverkarna. Ett tag spekulerades det i en konkurs för jätten GM.

Chryslers ordförande Bob Nardelli framhåller dock att miljardstödet inte ska ses som en räddningsinsats för biltillverkarna. Det är inte bara amerikanska biltillverkare som är aktuella för stödet. Även utländska tillverkare och underleverantörer kan få ta del av pengarna om de har fabriker i USA som varit i bruk i mer än 20 år. Bilindustrin får upp till 25 år på sig att betala tillbaka lånet.

Läs mer

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

2 månader Premium för bara 19 kr - när du gör vårt quiz!