071130-global-miljobildef

Miljöbil ska bli internationellt begrepp

Vad som definierar en miljöbil är inte helt lätt att reda ut. Nu vill Oica, biltillverkarnas internationella organisation, en gång för alla reda ut begreppet. Anledningen är att bilindustrin är orolig att länderna går olika vägar.

Det känns minst sagt som ett omöjligt uppdrag att utarbeta en internationell definition av miljöbilsbegreppet. Det har ju visat sig att vi till och med i lilla Sverige har haft stora svårigheter att enas. När beslutsfattarna själva inte verkar veta vad de vill är det svårt att se att det någon gång skulle kunna råda världskoncensus kring begreppet.

Nu vill Oica i alla fall få till stånd en diskussion. Oica vill framförallt att det blir klart hur utsläppen ska mätas och var gränserna ska gå. För tillfället spretar det åt olika håll. I Japan vill man att bilarna 2015 ska släppa ut i genomsnitt 138 gram koldioxid per kilometer. I EU diskuterar man 120 eller 130 gram innan 2012 eller 2015. I USA är så illa att olika stater har olika regler och olika mål.

Bilindustrin är självklart intresserad av att se att det inte blir för många olika definitioner. Det skulle kunna medföra kraftigt ökade kostnader om bilarna måste anpassas för varje enskild nations regler.

Gröna bilisters talesman Mattias Goldmann säger till TT att Sverige inte skulle ha något att vinna på en internationell miljöbilsdefinition. Enligt Goldmann har vi i Sverige redan kommit längre än de flesta och då riskerar en gemensam definition att verka hämmande för den svenska utvecklingen på miljöområdet.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

2 månader Premium för bara 19 kr - när du gör vårt quiz!