071205-miljobilar-skatt

Miljöbilar kan tvingas betala trängselskatt

Miljöbilars undantag från trängselskatten i Stockholm bör tas bort redan 2009. Det föreslår Stockholms tidigare finansborgarråd Carl Cederschiöld som förhandlar med regionens kommuner och landsting om framtidens trafiklösningar.

När allt fler människor köper miljöbilar som undantas från trängselskatten urholkas hela systemet, anser Cederschiöld. Därför vill han att reglerna ändras så att alla nyregistrerade miljöbilar tvingas betala trängselskatt redan från den 1 januari 2009.

I dag gäller förra årets riksdagsbeslut som säger att miljöbilar inte behöver betala trängselskatt fram till 1 juli 2012. I förhandlingar med kommuner och landsting försöker Cederschiöld nu få till en ändring av detta beslut. Till DN säger Cederschiöld att tanken med trängselskatten var att reglera trafiken i innerstan. Eftersom miljöbilar trängs lika mycket och sliter lika mycket på vägarna bör de inte undantas.

Cederschiöld tror inte att de ändrade reglerna skulle väcka någon debatt om att myndigheterna sviker de miljömedvetna. Eftersom de ursprungliga reglerna som riksdagen fattade beslut om ska fortsätta gälla, samtidigt som alla som köper miljöbil efter den 1 januari 2009 vet vad som gäller, så tycker Cederschiöld inte att någon kan klaga. Enligt Cederschiöld kan miljöbilsköpare i stället kompenseras med sänkt fordonskatt eller sänkt drivmedelsskatt.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

2 månader Premium för bara 19 kr - när du gör vårt quiz!