Miljöbilarna är få i Norrland

Det finns inte många miljöbilar i Norrland, men i Stockholm finns de nästan överallt. Gröna Bilister har sammanställt en lista över miljöbilarnas utbredning i Sveriges kommuner, där Stockholm är i klar ledning.

Det är väl ingen större överraskning att Stockholm toppar listan över de mest miljöbilstäta kommunerna. Säga vad man vill om trängselskatten, men den har i alla fall fått många stockholmare att byta till miljövänligare bilar. Vid årsskiftet 07/08 fanns i Stockholm 22 936 miljöbilar. Det är en ökning med nästan 50 procent på bara ett halvår. Därmed står huvudstaden för en knapp fjärdedel av landets alla miljöbilar. 

Det är tillsammans med Tennant Miljöbilsförsäkring som föreningen Gröna Bilister har tagit fram listan över miljöbilarnas utbredning i landet. Det ska nämnas att siffrorna endast avser bilar som framförs på biogas eller etanol, med el eller hybridteknik och avser kommunen som geografisk helhet. Diesel- och bensinbilar med låg förbrukning och låga utsläpp har inte tagits med även om de räknas som miljöbilar. Sammanlagt visar statistiken att antalet miljöbilar har ökat med 50 procent de senaste sex månaderna till 95 721 stycken.

Stockholms sug efter miljöbilar har även smittat av sig på grannkommunerna. Nacka och Solna finns bland de fem kommuner som är rikast på miljöbilar. Solna har till och med fler miljöbilar än Malmö.

Samtidigt har det inte varit någon rusning efter att köpa miljöbilar i de nordligare delarna av Sverige. Åtta av de tio kommunerna som hamnar sist på listan finns i norra Sverige. Allra sist på listan hamnar Dorotea och Arvidsjaur, de har tre miljöbilar vardera.

Aktuellt just nu

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

4 nr av Teknikens Värld + Premium för endast 129 kr. Köp nu!