080908-miljöbilspremien

Miljöbilspremien upphör redan den 30 juni 2009

Den så kallade miljöbilspremien infördes den 1 april 2007 och var tänkt att gälla till den 31 december 2009. Så blir det dock inte, det hela har blivit en för dyr affär för staten och skattebetalarna. Nu skrotas systemet sex månader tidigare.

Alla privatpersoner som köper en så kallad miljöbil är berättigade den miljöbilspremie på 10 000 kronor som infördes under förra året. Tanken var och är att få igång miljöbilsförsäljningen i Sverige på allvar.

Hittills har det fallit väl ut, miljöbilarna säljer som aldrig förr, men samtidigt har premiesystemet blivit väldigt mycket dyrare än planerat.

– Meningen är ju inte att staten och skattebetalarna i längden ska betala våra bilinköp, säger miljöminister Andreas Carlgren.

Premien har lett till en fördubbling av andelen miljöbilar på nybilsmarknaden på ett år. Mellan januari och juni i år var nästan var tredje ny bil som såldes en miljöbil.

Enligt den ursprungliga planen skulle miljöbilspremien gälla till och med den 31 december 2009. Detta slopas nu och slutdatumet sätts i stället till den 30 juni 2009, ett halvår tidigare.

För att kunna betala ut miljöbilspremierna avsatte regeringen 50 miljoner kronor för 2007, 100 miljoner för 2008 samt 100 miljoner för 2009. Tack vare försäljningssuccén av miljöbilar räckte de avsatta pengar inte till på långa vägar. Regeringen fick helt enkelt skjuta till ytterligare 240 miljoner kronor i våras, vilket inte heller räcker då regeringen återigen skjuter till pengar – 325 miljoner kronor under 2009.

Mattias Goldmann, Gröna Bilisters presstalesman, är inte speciellt förtjust i regeringens nya beslut.

– Det är ju ett väldigt svek. Man har lovat att premien ska gälla 2009 ut och nu gör man ett idiotstopp för att det har blivit en sådan framgång, säger han till TV4 Nyheterna.

Läs mer

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Black Friday-erbjudande: 3 månader Premium för 0 kr