110616-hårda-miljökrav

Miljöförslag kan förbjuda 18 000 bilar

18 000 göteborgare kan tvingas till bilbyte om ett förslag om skärpta miljökrav går igenom, rapporterar Göteborgs-Posten.

Det är Trafiknämnden i Göteborgs kommun som kommit med förslaget. Göteborgs miljözon hindrar idag tung trafik, som lastbilar och bussar från att släppa ur sig för mycket avgaser. Men enligt det nya förslaget ska även bilar börja begränsas från att röra sig i zonen. De nya begränsningarna föreslås komma i etapper. 

– Bilar som är yngre än 1996 ska klara sig, om de inte släpper ut för mycket koldioxid, säger Anders Roth, miljöchef på Göteborgs trafikkontor till Göteborgs-Posten. 

Koldioxidgränser:

2012: 250 g/km

2016: 210 g/km

2020: 180 g/km

Miljöklasser:

2012: Krav på euroklass 2 eller högre

2016: Krav på euroklass 3 eller högre

2020: Krav på euroklass 4 eller högre .

I andra städer i Europa med liknande krav kan bilägare fortsätta köra med sina bilar även om de överstiger värdena, mot betalning. Det kommer inte vara en option i Göteborg.

– För att få bra trovärdighet i systemet så är det viktigt att det gäller för alla, säger Anders Roth.

Än har politikerna i Göteborg inte tagit något beslut om de här gränserna. Anders Roth tvivlar på att de kommer gå igenom i dess nuvarande form. Reglerna är för hårda och han är tveksam till om regeringen kommer godkänna dem.

– Det verkar inte troligt, säger han.

Uppdaterad 16:12

Aktuellt just nu

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

4 nr av Teknikens Värld + powerbank för endast 129 kr. Köp nu!