100721-motorvägar-släcks

Miljön sparas med mörklagda motorvägar

I Storbritannien släcks lyset på motorvägarna för att förbättra miljön. Trots ökad olycksrisk blir det mörkt på ett flertal motorvägar mellan midnatt och fem på morgonen.

 Nu blir det mörkt på delar av de brittiska motorvägarna. Storbritanniens motsvarighet till Trafikverket, Highways Agency, uppger för Daily Mail att man har valt ut de sträckor som är minst trafikerade nattetid. Tanken är att man ska skona miljön genom att släcka belysningen när den inte behövs.

– Vi letar efter sätt att minska koldioxidutsläppen som orsakas av motorvägarna och det här är ett steg i den riktningen, säger Andy Withington Highways Agency till Daily Mail.

Initiativet välkomnas av såväl miljöföreningar som grupper som anser att motorvägsbelysningen förstör landsbygden. Korsningar kommer även i fortsättningen att vara belysta och belysningen ska sättas på om en olycka sker. Highways Agency beräknar att nedsläckningen nattetid kommer att spara motsvarande 170 miljoner kronor per år, trots det innebär åtgärden inga kostnadsbesparingar eftersom man har varit tvungen att investera i ny teknik som behövs för att kunna kontrollera belysningen från ett regionalt kommandocenter.

Att mörklägga motorvägar ligger inte riktigt i linje med trafiksäkerhetsarbetet och Highways Agency är medvetna om att nedsläckningen kommer att innebära en förhöjd olycksrisk. Enligt deras beräkningar är den förhöjda risken jämförbar med en allvarlig olycka var 25:e år på varje sträcka.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

2 månader Premium för bara 19 kr - när du gör vårt quiz!