090119-miljonbonus-volvo

Miljonbonus till Volvos vd

Volvos koncernchef Leif Johansson ser ut att kunna plocka ut en stor bonus för 2008. Totalt handlar det om drygt 18 miljoner kronor, enligt Veckans Affärers uträkningar. Uppgiften om mångmiljonbonusen har väckt stark kritik.

Så sent som i förra veckan varslades 1 620 anställda på Volvo Lastvagnar. När höstens varsel sammanräknas riskerar 5 690 lastbilsarbetare att bli av med sina arbeten. Paradoxalt nog väntas Volvo visa en vinst totalt sett för 2008 när det fjärde kvartalets rapport presenteras i februari. Enligt en uträkning från Veckans Affärer uppgår Volvos nettovinst till 13 miljarder kronor. 2007 var vinsten 14,9 miljarder kronor.

Volvos ledningsgrupp, med koncernchefen Leif Johansson i spetsen, kan därmed räkna med att plånboken blir tjockare. Enligt Veckans Affärer kan Johansson se fram emot en ersättning på 18,8 miljoner kronor om han får full bonus, full utdelning i aktieprogrammet och behåller lönen från föregående år. Volvo-facket är kritiskt till bonusprogrammet och tycker att Leif Johansson bör avstå från sin bonus.

Volvo hävdar dock bestämt att summan är felaktig och tagen ur luften. Den korrekta siffran redovisas i samband med Volvos årsredovisning den 6 februari.

Läs mer

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

2 månader Premium för bara 19 kr - när du gör vårt quiz!