060324_saab_e100

Miljövänlig världsnyhet från Saab!

Saab tar med sig en världsnyhet till Stockholms bilsalong. Det är en hybridversion av 9-3 cabriolet som går framåt med hjälp av en fyrcylindrig turbomotor som drivs av E100, samt två elmotorer.

Nästa helg öppnar Stockholms bilsalong för allmänheten och i mässhallen väntar åtminstone en världsnyhet. Det är Saab som tar med sig en hybridversion av 9-3 cabriolet, det skriver Aftonbladet. 

Nu är ju inte det någon större nyhet, hybrider börjar bli relativt vanliga på våra vägar, i synnerhet elhybrider som denna.

Det som skiljer Saabs elhybrid mot en vanlig sådan är att motorn är en fyrcylindrig turbomotor som går på E100. E100 står för Etanol 100 procent, alltså ren Etanol. Saab håller alltså på att bygga en helt miljövänlig bil, som dessutom får låg bränsleförbrukning tack vare elmotorerna. 

Projektet, som kallas för Grön Bil, har pågått i fem år och Saab har samarbetat med bl a Lunds tekniska högskola för att göra elmotorerna så effektiva som möjligt.

För knappt en månad sedan visade Saab konceptbilen Aero X på Genèvesalongen som är en riktigt vass sportbil med 400 hästkrafter och E100 drift. Grön Bil-projektet kommer nog inte upp i Aero X klassen men den lär inte vara så långt i från.

Lördagen den första april kommer den stå i Saabs monter för allmän beskådan och en marknadslansering kommer att ske runt 2010.

Aktuellt just nu

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

4 nr av Teknikens Värld + Premium för endast 129 kr. Köp nu!