110607-mini coupe

Mini Coupé nästan officiell

Vi har vetat länge att Mini har varit på gång med en tvåsitsig sportcoupé, nu har det beräftats från officiellt håll – även om man inte vågar släppa några omaskerade bilder riktigt än...

Mini i coupéformat fick vi första gången lära känna som en konceptbil på bilsalongen i Frankfurt 2009. Redan då verkade bilen i det närmaste produktionsfärdig, men det har dröjt ända tills nu innan vi har fått ett officiellt bekräftande att modellen är på ingång. BMW/Mini har dock valt att inte gå riktigt hela vägen på en gång, och istället för att släppa omaskerade pressbilder valt att publicera ett helt gäng bilder på en lätt maskerad Mini Coupé. Lite officiella spionbilder, så att säga (ett grepp vi bland annat har sett för Mercedes SLS AMG Roadster tidigare).

Under den tvådörrars coupékarossen, som har något slankare form än normalminin från midjan och uppåt, hittar vi samma motorutbud som hos övriga Miniprogrammet. Undantagen är instegsmodellerna, Mini One och Mini Cooper D, som inte får några coupésyskon. Instegsmodellen blir istället Mini Cooper Coupé, med 122 hästkrafter, följd på bensinsidan av Mini Cooper S Coupé (184 hk) och värstingen Mini John Cooper Works Coupé med hela 211 hästar under huven. Enda dieselalternativet blir Cooper SD Coupé, med 143 hästar.

Förutom den annorlunda taklinjen hittar vi stora nyheter som den uppfällbara spoilern på bakluckan, som fälls upp automatiskt i hastigheter över 80 km/h och avsaknaden av baksäte och en kaross sänkt 29 millimeter jämfört med vanliga Mini Cooper. Att coupémodellen saknar baksäte gör också gott för lastutrymmet som blir märkbart större än hos vanliga Mini.

Aktuellt just nu

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

4 nr av Teknikens Värld + powerbank för endast 129 kr. Köp nu!