100722-mindre-mini-koncept

Mini kan bli ännu mindre – nytt koncept på gång

Mini jobbar på en konceptbil som ska förevisa en kommande modell en storlek mindre än nuvarande Mini-bilar. Insiderkällor uppger att Mini vill ha en konkurrent till Smart Fortwo och att en konceptbil ska visas till våren.

Minis bilar är små, men de skulle kunna bli ännu mindre. Så verkar det nu också bli, enligt högt uppsatta Mini-personer pågår just nu arbetet med att ta fram en ny konceptbil som ska premiärvisas på Genèvesalongen i mars nästa år.

Den nya Minin byggs inom ramen för BMW:s breda miljöbilsprojekt Project i men den uppges ha mycket lite gemensamt med BMW:s kommande Mega City Vehicle. Brittiska Autocar har talat med Mini-källor som säger att den nya Minin ska baseras på plattformen från den redande existerande Minin, motorn hamnar framtill och den ska driva på framhjulen. Mini-ingenjörerna tvingas dock göra en hel del ändringar i konstruktionen, varav den största blir att korta ned hjulbasen ordentligt. Det verkar inte vara tal om någon fyrsitsig modell, det anses för svårt att kombinera fyra sittplatser med europeiska och amerikanska krockkrav. Det tyder på att Mini lutar åt att låta bilen bli strikt tvåsitsig likt Smart Fortwo. Ett annat alternativ är att göra som Toyota och klämma in en fyra sittplatser i en 3+1-konfiguration.

Hur det än blir ska Mini hårdbevaka allmänhetens och pressens reaktioner på bilsalongen i Genève innan man fattar några slutgiltiga beslut. Detta lär inte minst gälla namnfrågan. Insiderkällorna ger en hint om att en återupplivning av det gamla Mini Minor-namnet kan vara aktuell.

På bilden ses 1990-talets Mini Spiritual Concept.

Läs mer

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

2 månader Premium för bara 19 kr - när du gör vårt quiz!