Minibussar brister när Folksam rankar familjebilar

Minibussar är populära bland – just det – familjer. Men inte en enda minibuss får något de två högsta betygen när försäkringsbolaget Folksam utser de säkraste familjebilarna.

Folksam har utsett de säkraste familjebilarna i sex olika storlekar, utifrån siffror från "Hur säker är bilen 2017?", där de har tittat extra på barnens säkerhet i bilen. Folksam konstaterar att dubbelt så många familjebilar får högsta säkerhetsbetyg jämfört med 2015, men trots att många barnfamiljer använder minibussar får inga modeller ur den kategorin något av de två högsta betygen. Det beror på att de inte har all säkerhetsutrustning i baksätet eller inte har autobroms som standardutrustning.

– Till skillnad mot tidigare går det nu att hitta säkra familjebilar i alla storlekar. Däremot är det tråkigt att se att minibussar som många familjer använder fortfarande inte uppfyller alla säkerhetskrav, säger Anders Ydenius, trafiksäkerhetsforskare på Folksam, i ett pressmeddelande.

De bilar Folksam utser till "Bra val" är bilar med hög krocksäkerhet och som också är utrustade med säkerhetsutrustning som autobroms, whiplashskydd och antisladdystem. För att bilen dessutom ska klassas som "Bra familjebil" ska bilen också ha säkerhetsutrustning för barn i baksätet, såsom bältespåminnare, sträckare, kraftbegränsare och sidokrockkudde.

Aktuellt just nu

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

4 nr av Teknikens Värld + Premium för endast 129 kr. Köp nu!