081112-mazda-6-sport-rvm

Minskad risk för påkörning bakifrån i Mazda 6

Nya Mazda 6 har ännu inte krocktestats i Euro NCAP, men allt annat än fem stjärnor vore en grov miss av japanerna. Speciellt med tanke på alla säkerhetssystem bilen är utrustad med. Nu lanseras ytterligare ett – radarövervakningssystem.

I februari nästa år gör Mazdas nya säkerhetssystem RVM debut i Mazda 6 Sport som då även kan fås med en nyutvecklad 185-hästars turbodieselmotor.

RVM är en förkortning av Rear Vehicle Monitoring System som helt enkelt övervakar området bakom bilen via två vidvinkelbaserade mikrovågsradarenheter på 24 GHz vardera. De är monterade på var sin sida innanför den bakre stötfångaren och är till för att varna bilens förare för fordon i den så kallade döda vinkeln samt för fordon som närmar sig bakifrån med en hastighet som överstiger 60 km/h. Radarsystemet fungerar även vid dåligt sikt som till exempel mörker, dimma och snö.

Upp till 50 meter bakom bilen kan andra fordon upptäckas, inte bara större så som lastbilar och personbilar utan även motorcyklar. Finns det antågande fordon inom nämnt avstånd varnas föraren genom att en av ljusindikatorerna som finns i vardera a-stolpe tänds beroende på vilken sida fordonet närmar sig. Om föraren i stället är på väg att genomföra en sväng och därmed använder bilens blinkers varnar systemet i stället genom att ljusindikatorn på aktuell a-stolpe blinkar samtidigt som en varningssignal ljuder.

Sedan gäller det så klart för Mazda-föraren att agera på bästa sätt för att undvika en möjlig kollision.

Mazda 6 Sport har utöver det nya systemet redan en rad säkerhetsutrustning som standard – bland annat kurvljus, bixenonljus däcktrycksövervakning, aktiva whiplashskydd och mycket mer. Utöver detta erbjuder modellen parkeringsensorer fram och bak, regnsensor, bluetooth för mobiltelefonen, tvåzons klimatanläggning, maffigt ljudsystem med åtta högtalare signerat Bose, halvläderklädsel, 18-tums lättmetallfälgar och mycket annat.

Väljer man Mazda 6 Sport med bensinaren på 2,5 liter och 170 hästkrafter blir plånboken 254 000 kronor fattigare medan nya dieselmotorn på 185 hästkrafter tömmer den på 274 000 kronor.

Läs mer

Provkörningar

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

2 månader Premium för bara 19 kr - när du gör vårt quiz!