100716-mitsubishi-imiev

Mitsubishi iMiev blir första elbilen i Sverige

Mitsubishi ser ut att vinna elbilsracet och bli den första av de stora tillverkarna att sälja en elbil i Sverige. De första exemplaren av iMiev levereras tidigt nästa år och priset är satt till 379 000 kronor.

 Det talas ständigt om när elbilarna kan vara redo att slå igenom på riktigt. Än har det inte hänt men i början av 2011 sker i alla fall ett mindre genombrott här i Sverige. Sverige är ett av de första länderna i Europa där Mitsubishis elbil iMiev börjar säljas. iMiev blir då den första serietillverkade fyrsitsiga elbilen på den svenska marknaden.

Prislappen lyder 379 000 kronor. Redan nu kan företag och organisationer teckna avtal om att leasa eller köpa bilar. Först kommer elbilarna att synas i Växjö kommun som redan har köpt 40 bilar men Mitsubishi har även tecknat avsiktsförklaringar med OKQ8, Falu Energi, Fortum, Gävle Energi och Malmö kommun. Även Stockholm stad och Göteborg stad uppges ha visat intresse.

– Till en början kommer förmodligen kommuner, energibolag och myndigheter att spela en viktig roll för utbredningen av elbilar i Sverige. Många av dem har en tradition av att välja miljövänligare alternativ tidigt i teknikskiften. De senaste årens trend att privata organisationer blir mer medvetna om sin omvärld och tar ett större ansvar, bidrar också till att fler företag är intresserade av att föregå med goda exempel och att förbättra miljön på olika sätt, säger Thomas Holm, vd för Mitsubishi Motors i Sverige.

Mitsubishi är inte ensamma om att vara tidigt ute med elbilar i Sverige. Även Volvo har kommit långt och ska leverera tio exemplar av C30 Electric till Göteborg Energi i höst. Det handlar dock inte om några serieproducerade bilar, alla ska förses med avancerad mätutrustning för att Volvo ska kunna lära sig mer hur verklighetens kör- och laddbeteende påverkar batteriet.

Test

Läs mer

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

2 månader Premium för bara 19 kr - när du gör vårt quiz!