Mobilförbud

Mobilförbud i bil dröjer

Det blir inte förbud mot användandet av mobiltelefoner, GPS eller någon annan teknisk utrustning, enligt en ny rapport från Väg- och trafikforskningsinstitutet VTI.

Trafiken blir inte mer säker för att man inför ett förbud mot apparater skriver VTI i en rapport som man lämnat över till regeringen. Sverige är ensamt i EU med att inte ha mobilförbud bakom ratten. Bakgrunden till det är att inga länder som infört förbud har kunnat visa upp någon långvarig trafiksäkerhetseffekt av ett sådant förbud. 

 Enligt en tidigare rapport från VTI är det svårt att se att det är telefonen som är boven i dramat vid olyckor. 

 –Det går inte att med två decimalers skillnad visa att det är farligt att prata i mobiltelefon. Samtidigt måste all lagstiftning och regler grunda sig på fakta. Om vi börjar lagstifta utan att trafikanterna förstår varför urholkar man all lagstiftning. Det gäller att ha ordentligt på fötterna innan, sa Katja Kircher innan hon lämnade in sin rapport till regeringen.

 Det VTI istället eftersträvar är ett alternativ som är teknikneutralt och som riktar sig mot det vårdslösa beteendet i trafiken. Som möjliga lösningar tar man upp att i stället använda tekniken som möjligt hjälpmedel, som att mobiltelefonen stänger av sig själv när man kör förbi en skola eller slår larm när man kör för fort. 

 Ett förbud mot mobiltelefoner bakom ratten är enligt forskarna bakom rapporten dessutom svårt att rent praktiskt föra igenom.

 – Vi har inte kunnat se att det blir säkrare bara för att man har krav på handsfree. Vi säger inte att det är ofarligt, men en lag hjälper inte av problemet. Lagstiftning är bra men det har inte långvarig effekt och dessutom är det svårt för polisen att övervaka. Ren övervakning minskar inte det farliga beteendet, säger Katja Kircher.

 VTI:s rapport i PDF-format hittar du här.

Aktuellt just nu

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

4 nr av Teknikens Värld + powerbank för endast 129 kr. Köp nu!