Mobilförbud kan snart vara här – utan inskränkningar

I dag får du använda mobiltelefonen när du kör bil – om det inte påverkar körningen på ett trafikfarligt sätt. Men snart blir det ändring på det, enligt infrastrukturministern.

I april i år presenterade Transportstyrelsen ett förslag om att förbjuda användningen av mobiltelefon utan handsfree vid bilkörning. Lagförslaget innebär att all användning av handhållen mobiltelefon förbjuds under körning.

– Min ambition är att det här ska gå fort. Remisstiden är alldeles snart klar och mycket talar för att vi ska kunna införa ett förbud mot handhållen mobiltelefon vid körning, säger infrastrukturminister Tomas Eneroth (S), till SVT Nyheter.

LÄS OCKSÅ: Fler smsar bakom ratten – trots att det påverkar säkerheten

De krångliga inskränkningarna i lagen, som i dag säger att mobiltelefon endast är förbjudet "om det påverkar körningen på ett trafikfarligt sätt" och som därför ger upphov till tolkning, försvinner alltså.

– Polisen kommer naturligtvis att få i uppgift att följa det, men jag tror också att det är viktigt att allmänheten får den tydliga signalen att det inte är okej att köra bil och fippla med mobilen samtidigt, säger Eneroth.

Aktuellt just nu

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

4 nr av Teknikens Värld + Premium för endast 129 kr. Köp nu!