Morgan Plus 8 firar 50 år med jubileumsmodell

Brittiska sportbilstillverkaren Morgan är på plats på bilmässan i Genève och med sig har man bland annat en jubileumsversion av klassiska Plus 8. Modellen blir märkets sista med V8 från BMW.

Morgan visar upp två modeller i Genève: Morgan Aero GT och Morgan Plus 8 50th Anniversary Edition.

Den första är en tävlingsinspirerad specialvariant av Aero 8 som endast ska byggas i åtta exemplar (se bildspelet nedan). GT blir också  den sista Aero 8-versionen innan modellen läggs ned.

Den andra modellen, Plus 8 50th Anniversary Edition, är å sin sida en jubileumsmodell till för att fira att är 50 år sedan den första Plus 8-modellen gjorde debut. Lika många jubileumsbilar som år ska byggas och de kommer bland annat lackade i blått med gula detaljer i grillen – samma färger som Morgans klassiska tävlingsbil MMC11 Plus 8 bar. Gult återfinns även på bogseröglan fram och bak.

Morgan Aero GT och Morgan Plus 8 50th Anniversary Edition innebär också slutet på en era. De 58 bilarna blir nämligen de sista från Morgan att bestyckas med BMW:s N62 V8-motor på 4,8 liter. Motorn har använts i Aero 8-bilarna sedan år 2000 (fram till och med 2007 var motorn på 4,4 liter) och i Plus 8-modellen sedan 2012.

BMW själva har dock inte använt motorn sedan 2010.

I Plus 8 50th Anniversary Edition plockar man ut 367 hästkrafter och 490 newtonmeter ur V8:an – det vill säga samma siffror som den vanliga modellen kan stoltsera med.

Plus 8-modellen är en riktig lättviktare och väger in på 1 100 kilo, mycket tack vare ett chassi i aluminium. 0-100 kilometer i timmen går på 4,5 sekunder och toppfarten anges till 250 kilometer i timmen.

Modellen går att få med sexväxlad manuell låda signerad BMW eller sexstegad automat från ZF.

Fotnot: Vilken motor som kommer att ersätta BMW:s N62 V8 har inte avslöjats ännu.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

2 månader Premium för bara 19 kr - när du gör vårt quiz!