101105-morgan-threewheeler

Morgan Threewheeler kommer tillbaka

Morgan har haft mycket spännande på gång den senaste tiden men nu överraskar de oss alla. Britterna tänker nämligen nylansera sin gamla trehjuliga modell med gamla linjer men ny teknik och Harley Davidson-motor som driver på bakhjulet.

Bilar med tre hjul var en gång i tiden Morgans viktigaste modeller. Mellan 1909 och 1953 byggdes cirka 30 000 trehjulingar. Nu har Morgan beslutat att produktionen ska återupptas – 58 år sedan sist. Försäljningen startar nästa år.

Nya Morgan Threewheeler kommer förstås inte att vara exakt likadan som för drygt 50 år sedan. Britterna beskriver den som en förening mellan modern teknik och klassisk design, en perfekt lösning för 2000-talets transporter. Under de klassiska linjerna, som är framknackade i aluminium, finns ett rörramschassi. Alla siffror är än så länge preliminära men Morgan siktar på en tjänstevikt omkring 500 kilo. Det betyder att motorn inte har så mycket att släpa på. Morgan har därför kunnat gå ned i motorstorlek, valet föll slutligen på en 1,8-liters V-Twin-motor från Harley Davidson som utvecklar 100 hästkrafter. Alla hästar ska leta sig ned i marken via bakhjulet och en femstegad manuell låda från Mazda. Trots fokus på låg vikt och sportiga köregenskaper ska Threewheeler inte vara något extremt spartanskt bygge. Hela interiören – stolar, dörrsidor och ratt – kläs i exklusivt läder.

Morgan räknar med att Threewheeler ska kunna ta sig från 0 till 60 mph (96 km/h) på 4,5 sekunder. Toppfarten beräknas till 185 km/h. Bortsett från fartresurserna och den klassiska charmen är Threewheeler lockande eftersom den kommer att klassas som en motorcykel.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Läs Premium i 2 månader för endast 19 kr här!