Trafik på Hornsgatan i Stockholm. Foto: Mattias Rabe

MP och Alliansen – maktskifte i Stockholm innebär miljözoner

Tidigare i dag stod det klart att det MP blir kvar vid styret i Stockholm medan S, V och Fi försvinner och ersätts med Allians-partierna M, C, L och KD. Maktskiftet innebär att miljözoner i huvudstaden kommer att införas.

Miljöpartiet (MP) har varit det parti som de fyra senaste åren har hörts mest och högst i frågor angående Stockholms trafik, till stor del på grund av trafikborgarrådet Daniel Helldén som är just miljöpartist och som ofta uttalar sig om bilism, utsläpp och partiklar.

I dag togs beslut om att makten i landets huvudstad förändras inför de kommande fyra åren, dock består MP. De har nämligen slutit sig samman med Allians-partierna och överger sina tidigare kamrater S, V och Fi.

LÄS MER: Nya miljözoner i Sverige – förbud mot äldre bilar införs 2020

Enligt uppgifter till media beror MP:s helomvändning på miljözonernas vara eller icke vara i Stockholm. Medan Socialdemokraterna uppges ha sagt nej till miljözoner har Alliansen sagt ja. Socialdemokraterna uttryckte tidigare i år tveksamheter inför ett miljözonsinförande, något Stockholms finansborgarråd Karin Wanngård (S) i dag säger inte stämmer.

Trafik på E4 i Stockholm. Foto: Mattias Rabe

– S är positiva till miljözoner och har varit med i en grupp som arbetat med frågan, säger hon till Aftonbladet.

LÄS MER: Luften i Stockholm den bästa på 50 år

Det råder olika åsikter om MP:s samarbete med Alliansens i Stockholm. Kritik inom partiet ska ha uppstått när samarbetet deklarerades. Andra säger att samarbetet är förankrat uppe på riksdagsnivå, något som går tvärtemot tankegångarna vad gäller regeringsbildandet där MP avvisat samtliga inviter från Alliansen.

 

Daniel Helldén (MP), Stockholms trafikborgarråd.

Daniel Helldén (MP) fortsätter alltså som trafikborgarråd i ytterligare minst fyra år och han har planen redo:

– Vi inför miljözoner på Hornsgatan 2020. Det är den i särklass smutsigaste gatan vi har i Stockholm, sedan har vi sagt att vi ska se över andra gator där miljökvalitetsnormerna överskrids så får vi se vad det ger. Vi är beredda att stänga av enskilda gator där det är dålig luftkvalitet, säger Daniel Helldén till Expressen.

LÄS MER: Stockholms miljözoner kan vara överflödiga

Aktuellt just nu

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

4 nr av Teknikens Värld + Premium för endast 129 kr. Köp nu!