100304-jonsson-muller-mille

Muller och Jonsson ska köra Mille Miglia

Den klassiska biltävlingen Mille Miglia som går av stapeln i maj kommer att få storfrämmande. Saab avslöjar nu att Victor Muller och Jan Åke Jonsson ska köra varsin Saab 93 för att fira Saabs motorsporthistoria.

Saabs monter i Genève handlar inte bara om den för företaget livsviktiga modellen 9-5. Där finns även en replika av den Saab 93 som Erik (Carlsson på taket) Carlsson vann De tusen sjöarnas rally med 1957 – Saabs första stora tävlingsframgång. Den legendariska Saaben ser nu ut att vara på väg tillbaka till tävlingssammanhangen.

Bilen står normalt i Saab-museet i Trollhättan men när Mille Miglia startar i Breschia den 5 maj kommer den att finnas på plats med Victor Muller bakom ratten. Han kommer att få sällskap av Saabs vd Jan Åke Jonsson som ska köra en annan Saab 93. Det verkar dock inte som att de kommer att köra för vinsten, utan köra den cirka 1 600 kilometer långa sträckan (1 000 romerska mil) i ett lugnt tempo.

– Unika bilar som 93 är en stor del av Saabs fantastiska historia. Jag kommer att njuta av att köra den och att ta del av Saabs historia, säger Victor Muller.

Den legendariska bilen som ska framföras av Victor Muller har en trecylindrig tvåtaktsmotor som ger 55 hästkrafter, vilket är mer än standardbilens 33 ystra hästar. Vikten är endast 810 kilo och 0-100 km/h går att avverka på 13 sekunder. Trots sin svaga motor lyckades den lätta bilen slå många större och starkare bilar i sina glansdagar.

Mille Miglia är sedan 1982 en historisk racingtävling för bilar tillverkade mellan 1927 och 1957. Det första loppet kördes redan 1927 men efter en svår olycka med många omkomna år 1957 stoppades tävlingen.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

2 månader Premium för bara 19 kr - när du gör vårt quiz!