100127-muller saab planer

Mullers planer för Saab

Victor Muller har i två månaders tid kämpat för att få till ett förvärv av Saab och nu helt plötsligt är det verklighet. Han är mycket glad och har redan berättat lite om den närmaste framtiden för Saab och avslöjat en av sina drömmar.

Så fort det offentliggjordes att Koenigsegg Group hoppar av Saab-köpet fick Spyker Cars vd Victor Muller upp intresset för den hårt pressade svenska biltillverkaren. Han gav sig sjutton på att Saab skulle bli hans och redan tidigt i processen ska han ha lovat Saabs vd Jan Åke Jonsson att han skulle göra allt i sin makt för att kunna genomföra en affär.

Men nu kommer en nästan ännu viktigare period, nämligen att göra Saab lönsamt igen. Först och främst måste Saab lära sig att stå på egna ben utan GM som stöttepelare. Dock påpekar Victor Muller att det är tålamod som gäller, att man inte ska förvänta sig så mycket på kort sikt.

Det första som måsta hända är att Saab måste lära sig stå på egna fötter – det är en stor utmaning. All service som GM stått för – treasuryfunktion, finansiering och så vidare måste sättas upp separat. Men Saab har många fenomenala egenskaper inom företaget – ingenjörskonst, design och ett arv som kommer fortleva under årtionden, berättar han för Dagens Industri.

Ett nytt bolag ska bildas, Saab Spyker Automobiles. Men det innebär inte att de båda biltillverkarna Saab och Spyker går upp i varandra. Saab och Spyker ska agera som självständiga bolag men med ett mycket nära samarbete.

Victor Muller ser stor potential i Saab och ser möjligheter till stor framgång. Affärsmodellen är han nöjd med, mycket tack vare nya 9-5 som snart ska lanseras.

På frågan om tillverkningsvolymerna säger han att över 100 000 bilar är rimligt med nuvarande finansiering. Dock är det ingen siffra som är uppnåelig i år av förklarliga skäl, men på sikt. Han berättar också att det absolut kan bli aktuellt med kapitaltillskott, i synnerhet om exempelvis en ny mindre modell ska tas fram.

Victor Muller är en man med visioner och drömmar också. Drömmar som kanske en dag kan omvandlas till planer och slutligen verklighet. Bland annat säger han sig vara en stor beundrare av den omåttligt populära konceptbilen Saab Aero X.

– Den borde byggas, säger han till Dagens Industri.

Spyker med Victor Muller i spetsen har för avsikt att göra Saab till ett sportigare och mer exklusivt bilmärke.

Saabs vd glad och lättad

Saabs vd Jan Åke Jonsson är glad över gårdagens besked om att Spyker Cars köper Saab från GM. Nu kan företaget ta nya tag och sikta framåt igen. Han ser det hela som en nystart och ser fram emot lanseringen av nya 9-5 inom kort, men påpekar samtidigt att allt innebär mycket jobb inom den närmaste tiden. Det gäller att planlägga framtiden för företaget och titta framåt på nya modeller.

Inga uppsägningar

Jan Åke Jonsson räknar inte med att det behövs genomföras några personalnedskärningar, utan dagens manskap beräknas hållas intakt för att kunna producera nya 9-5, som så småningom även kommer i kombiversion, samt andra modeller.

Inte heller Victor Muller kan se att någon personal ska skäras ned.

– Det är väldigt svårt att säga innan ens bläcket torkat. Men om vi tittar på företagsplanen är det mycket troligare att vi kommer att anställa, säger han till SVT Rapport.

Läs mer

I fokus

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

2 månader Premium för bara 19 kr - när du gör vårt quiz!