101105-murcielago sista

Murciélago har nu gått ur tiden

Tyvärr kommer denna artikel att få mångas ögon att tåras. Det är nämligen så att den italienska besten Lamborghini Murciélago har kastat in handduken för gott. 4 099 exemplar blev det av den berömda tjuren.

Lamborghini Murciélago, Sant’Agata Bologneses fullblodsbest, har under dess levnadstid inte varit en vanlig syn för de flesta av oss. Desto vanligare har den figurerat i våra drömmar om att äga en supersportbil som väcker uppmärksamhet. För det var den bra på – att dra blickarna till sig, Murciélago.

En storsäljare kan man knappast beskylla Murciélago för att ha varit, men i Lamborghini-sammanhang var den just det – en storsäljare. Den var och är faktiskt den mest tillverkade och sålda V12-modell från fabriken i Sant’Agata Bolognese. Hela 4 099 exemplar rullade ut genom fabriksportarna för vidare transport till välbärgade kunder runt om i världen.

Tidigare i dag, den 5 november 2010, firade de anställda avslutet för Murciélago, detta trots att det faktiskt är ett halvår sedan det sista exemplaret rullade av bandet. Denna sista ögonsten, bil nummer 4 099, var en LP 670-4 SuperVeloce i färgen Arancio Atlas och levererades till en kund i Schweiz.

Under dagens firande tog man symboliskt ut en Murciélago LP 670-4 SuperVeloce från Lamborghinis museum och lät den rulla ut från fabriken med eskort från en rad pojkdrömsbilar – en 350 GT, en Miura, en Countach och en Diablo.

Murciélago höll Lamborghinis tradition med många modellversioner högt. Den fanns både som coupé och roadster samt i en enormt färgstark palett av motorversioner. Första generationens V12-motor hade en slagvolym på 6,2 liter och gav 580 hästkrafter. Till andra generationen borrade man upp den kraftfulla tolvan till 6,5 liter och ökade effekten till 640 hästkrafter. Sista Murciélago-versionen var LP 670-4 SuperVeloce som med 670 hästkrafter och fyrhjulsdrift skickade iväg bilen 0-100 km/h på 3,2 sekunder och toppade 342 km/h.

Nu är sagan om Murciélago över och på Genèvesalongen i vår kommer vi att för första gången få se tjuren som ska ta över, nämligen Jota LP 700-4 – en bil som du kan läsa massor om och se filmer på (rekommenderas starkt – ljudet) via länkarna nedan.

Lamborghini Murciélago blev nio år gammal.

Test och provkörningar

Läs mer

Film på efterträdaren Jota

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Testa Teknikens Världs digitala prenumeration – få Expressen Premium på köpet