110526-corvette-c7-miniv8

Nästa Corvette får liten högvarvig V8

Den nya generationen Corvette halverar cylindervolymen och väntas bli med turbo. Effektsiffrorna hamnar norr om 400 hästkrafter.

GM bröstar nu upp sig ytterligare mot de europeiska sportbilstillverkarna. Den nuvarande generationen, kärt kallad Corvette C6, flirtar mer med Nürburgring än Daytona. Kommande Corvette C7 verkar fortsätta i samma riktning och till den satsar jänkarna på en högvarvig V8 på strax över tre liter. Som jämförelse är minsta motorn i nuvarande modell 6,2 liter stor. Enligt uppgift kommer rödmarkeringen hamna i krokarna kring 10000 varv i minuten. 

Vanligtvis är det likhetstecken mellan amerikansk sportbil och en stor naturligt aspirerad V8 fram och bakhjulsdrift. Men att helt överge the all American way kommer GM inte våga. En mer traditionell amerikansk V8 med massor av kubiktum kommer också infinna sig i sortimentet. 

Men den lilla V8an ska bli ”europeisk” till karaktären. En källa inom GM säger till thedetroitbureau.com att syftet med att flytta ”upp” Corvette är att hitta nya penningstarka köpare. Siktet ligger på Porsche, Ferrari och Lamborghini, vilket förmodligen kommer driva upp priset till nästa generation. GM har precis satsat 131 miljoner dollar (motsvarande 822 miljoner svenska) i Corvette-fabriken i Bowling Green i Kentucky, USA. När GM:s chef för Nordamerika Mark Reuss i början av maj i år motiverade satsningen förklarade han siktet:

– Det här är en viktig  för alla som anser att USA borde bygga prestandaprodukter i världsklass.

Utseendemässigt kan C7ans formspråk komma att likna Stingray-konceptet som Teknikens Värld skrev om för två år sedan. Precis som man gjorde i steget från C5 till C6 kommer Corvette fortsätta krympa för att gå ner i vikt. 

Den nya Corvetten beräknas debutera nästa år som 2013 års modell, lagom till 60-årsfirandet av den första Corvetten. 1953 rockade glasfiberbilen en rak 3,5 liters sexa, och var även den inspirerad av europeiska sportbilar.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

4 nr av Teknikens Värld + Premium för endast 129 kr. Köp nu!