071129-ferrari-enzo-v8

Nästa Ferrari Enzo kan få V8

Ferrari är just nu i valet och kvalet mellan att använda en V8- eller V12-motor i nästa generation av Enzo. Det viktigaste är att bibehålla dagens vikt/effekt-förhållande.

I dag har Ferrari Enzo en V12-motor på sex liters volym som utvecklar cirka 660 hästkrafter. Även om det är drygt fyra år (2012) till nästa Enzo får se dagens ljus så är idéerna och utvecklingen hos Ferrari i Maranello i full gång.

Ferraris tekniske chef, Robert Fedeli, förklarade för AutoWeek tidigare i dag att de föredrar optimalt förhållande mellan bilens effekt och vikt framför enbart mängder av kraft. Men om det är en V8 med dubbla turboaggregat eller en V12 som i dag är det ingen som säkert vet. Därför sker utvecklingen av båda alternativen parallellt. Både dessa motorer har ännu inte fått några internbeteckningar, utvecklingsstadiet är inne i ett tidigt skede än så länge.

– Det handlar inte om mer enbart kraft. Vi måste välja mellan att behålla dagens vikt/effekt -förhållande med mer kraft eller lägre vikt, berättar Robert Fedeli.

– Om vi gör en bil med samma vikt/effekt-förhållande som hos FXX, då vill vi spara maximal vikt. Det bästa vore då att använda en turboladdad åtta. Alltså en helt ny V8-motor.

Aktuellt just nu

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer