Audi TT

Nästa generation Audi TT – så blir den

Nästa generation av Audis lilla sportcoupé TT är inte planerad att dyka upp förrän till hösten nästa år. Redan nu kan vi dock avslöja några av huvuddragen.

En ny Audi TT, den tredje generationen i ordningen, är det inte första gången det ryktas om. Redan vid bilsalongen i Tokyo i fjol ryktades det att Audi planerade visa en konceptversion av en ny TT. Så blev det, som bekant, inte, och nu vet vi att den produktionsfärdiga versionen inte kommer att dyka upp förrän på senhösten nästa år, 2014.

 Redan nu har vi dock, via amerikanska Car and Driver, kommit över en del information om hur den nya modellen kan komma att bli. Basmodellen kommer att bli Volkswagen-koncernens välkända turbomatade tvålitersfyra, som även återfinns i dagens modell, men med ett hästkraftsantal ett uns över dagens. 220 hästkrafter gentemot 211 i dag. Skillnaden blir större för prestandamodellen TTS, som ökar från 265 hästkrafter i dag till 300 jämnt i den nya modellen. Toppversionen TT RS ska, om uppgifterna är korrekta, få en 2,5-liters femcylindrig maskin på 380 hästar, 20 fler än dagens modell. Dessutom ska nya Audi TT bli en rejäl dos lättare, vilket kan innebära att hästkraftsökningarna känns större än vad de är.

 Men trots uppdateringarna under skalet ska den huvudsakliga nyheten med nya Audi TT bli dess utseende. Audi har ju nyligen sagt att man ämnar låta nya modeller bli aningen mer vågade i formgivningen, och det är känt att man tyckt att dagens TT saknat lite av den designmässigt uppseendeväckande faktor som första generationen hade när den lanserades. Riktigt hur denna nydaning sker, och vad det innebär utseendemässigt, det vet vi inte i dagsläget.

 Bilens interiör kommer dock att förenklas, berättar de nya uppgifterna. Audi har ju knappats gjort sig kända för att vara sparsamma med antalet knappar i interiören. Nya TT kan dock komma att bli annorlunda, med en simplare, mer ”futuristisk” instrumentpanelslayout, som domineras av en skärm där diverse olika system förmodas kunna skötas.

 TT Roadster, den taklösa varianten av TT, kommer att dyka upp runt ett år efter TT i coupéutförande. Den kommer då att få sällskap även av en ny Audi A5-serie, samt Audi A9, som vi kunnat berätta om alldeles nyligen.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

2 månader Premium för bara 19 kr - när du gör vårt quiz!