070515_bmw_x3_usa

Nästa generation BMW X3 ska byggas i USA

På grund av sjunkande dollarkurs planerar BMW att producera nästa generation X3 i USA. Import av europabyggda bilar lönar sig inte med dagens svaga dollar.

Enligt tidningen Financial Times Deutschland så tänker BMW tillverka nästa generation av BMW X3 i sin fabrik i Spartanburg, USA. Den kommer att tillverkas parallellt med Z4 och X5 som redan tillverkas där. Kommande crossover-coupén X6 ska även den tillverkas i deras amerikanska fabrik.

Förra året producerade anläggningen i Spartanburg 105 000 fordon men målet är att skruva upp produktionstakten till 200 000 om året för att motverka den skiftande växlingskursen.

Detta innebär att Magna Steyr i Österrike med all sannolikhet kommer att förlora dagens produktion av X3. Dessutom finns en viss besvikelse hos de anställda och facken vid BMW:s fabrik i Leipzig i södra Tyskland, eftersom planerna från början var att lägga produktionen av nästa generation just där. I Leipzig tillverkas redan BMW:s 1-serie och 3-serie.

BMW är inte ensamma om att påverkas av den svaga dollarkursen. Både Ford och GM hade planer på att importera europeiska modeller till USA för att snabbt få in mindre bränslesnåla bilar på den amerikanska marknaden. Men dessa har nu gått i stöpet så länge dollarn står sig lågt.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Läs Premium i 2 månader för endast 19 kr här!