100831-mazda 3 mps diesel

Nästa Mazda 3 MPS kan få dieselmotor

Den lilla illbattingen Mazda 3 MPS med dieselmotor under huven. Smaka på det en stund och försök föreställa dig kombinationen för det kan bli verklighet till nästa generation av bilen.

Amerikanska motortidningen Car and Driver uppger något som kan verka väldigt osannolikt. De var nyligen och besökte Mazda på ett av deras event i USA och pratade då med Mazda USA:s produktutvecklingschef Robert Davis. Car and Driver-killarna på plats trodde knappt sina öron när Robert Davis berättade för dem att nästa generation av busbilen Mazda 3 MPS mycket väl kan få en dieselmotor under huven. Dagens MPS-version av Mazda 3 får som bekant sin kraft från en fyrcylindrig bensinmotor på 2,3 liter och som med turbomatning levererar 260 hästkrafter och 380 newtonmeter.

Mazdas Robert Davis försökte lindra de skeptiska Car and Driver-killarna genom att förklara för dem att den yngre skara människor som Mazda 3 MPS främst lockar inte förknippar diesel med illaluktande och knackande motorer, de är för unga för det. Dessa unga människor förknippar i stället diesel med moderna och mycket rena motorer från Audi, BMW och Mercedes. Därmed bör det vara fullt möjligt att göra en dieseldriven Mazda 3 MPS.

Robert Davis intygade också att om nästa Mazda 3 MPS får dieselmotor så ska den prestandamässigt inte bli sämre än dagens och att det behövs mer än en 190-hästars diesel för att klara av uppgiften.

Vad tror du om en dieselmotor i nästa Mazda 3 MPS? Många dieselhästar men främst ett enormt vridmoment. En sak är då säker, om nästa Mazda 3 MPS ska klara av att hantera allt vridmoment så funkar det inte med dagens drivning på framhjulen. Det är knappt att dessa mäktar med dagens 380 newtonmeter. Kanske är det så att nästa Mazda 3 MPS även blir fyrhjulsdriven – i så fall inte en dag för sent.

Läs mer

Provkörningar

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Black Friday-erbjudande: 3 månader Premium för 0 kr