080929-mercedes-e-klass

Nästa Mercedes E-klass – första officiella bilden?

Nästa generation Mercedes E-klass, W212 på internspråk i Stuttgart, har varit på tapeten en längre tid i och med en rad spionbilder och nu senast ConceptFASCINATION. Nu har dock tyska Auto Zeitung avslöjat bilen genom att publicera, som de själva benämner det, den första officiella bilden på nästa E-klass.

Bilden du ser ovan är enligt tyskarna på Auto Zeitung den första officiella på nästa generation Mercedes E-klass.

Det första man slås av efter noggrannare granskning av bilden är den lägre och bredare grillen med tre kromribbor i stället för fyra som i dag samt de nya strålkastarna. Borta är de dubbla runda doningarna och i stället sitter där nu parallelltrapetsformade strålkastare, precis som det ser ut på konceptbilen ConceptFASCINATION som Mercedes visade i början av september. Den konceptbilen sades också vara en förhandstitt på nästa E-klass och det är vi beredda att hålla med om till viss del – om nu bilden ovan är äkta.

Nuvarande E-klass mäter 486 centimeter på längden. Enligt Auto Zeitung är nästa generation (vilken generation i ordningen man räknar den som låter vi vara osagt) fem centimeter längre, alltså 491 centimeter från för till akter. Att bilen inte växer mer är av respekt för storebror S-klass som är 508 centimeter på längden.

E-klass hämtar en stor del av sin teknik från senaste generationen C-klass. Ett exempel på detta är det Agility Control, alltså det adaptiva stötdämparsystem som anpassar sig efter körstil.

Under huven blir det några nyheter, som delas med C-klass, i form av nästa generation fyrcylindriga common rail-dieslar. På dieselsidan kommer man att kunna välja från 136 upp till 252 hästkrafter. En av dessa är den sedan tidigare kända E 300 CDI BlueTec – en V6 på 211 hästkrafter som ger låg förbrukning och bra prestanda.

På bensinsidan är fem motorer aktuella vid lanseringen av nya E-klass. De sträcker sig från 184 till 388 hästkrafter. Något senare lär en AMG-version dyka upp och räkna då med minst 550 hästkrafter för att på allvar knäcka M5 och samtidigt närma sig Audi RS6 med sina 580 hästkrafter.

Det mild-hybridsystem som presenterades härom veckan i S 400 BlueHYBRID kommer också till E-klass enligt uppgifter, dock en aning senare.

Nästa generation Mercedes E-klass begår troligtvis sin publika premiär på Genèvesalongen i mars nästa år, då som sedanmodell. Kombimodellen får vänta till det är dags för portarna på Frankfurtsalongen att öppna upp i september samma år. Kanske får vi redan där ta del av coupé- och cabrioletversionerna.

Läs mer

Extern länk

Die neue Mercedes E-Klasse

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

2 månader Premium för bara 19 kr - när du gör vårt quiz!