071204-cayenne-krymper

Nästa Porsche Cayenne krymper

Det har flera gånger gått rykten om att Porsche utvecklar en mindre sportig suv. Porsche har hela tiden förnekat den mindre suvens existens. Nu verkar det i stället som att det är Cayenne som blir den mindre suven.

När Cayenne lanserades fick Porsche kritik och ansågs sälja ut sig själva. Cayenne byggde till stor del på Volkswagen Touareg och ansågs inte vara en riktig Porsche. Genast uppstod rykten om att en mindre och sportigare suv skulle komplettera och säkra den sportiga profilen. Porsches VD Wendelin Wiedeking var dock snabb att dementera alla rykten.

Enligt senaste uppgifterna verkar det i stället bli så att nästa generation Cayenne blir en storlek mindre. Med ankomst sent 2009 förväntas Cayenne baseras på Audis kommande mellanstora suv Q5, därmed placeras Cayenne i de mellanstora suvarnas segment.

Cayenne blir märkbart mindre med kortare överhäng. Samtidigt slopas alla försök att inbilla kunder att det är en terrängbil de köper. Nästa generations Porsche Cayenne blir troligtvis en renodlad prestandabil med bättre köregenskaper än nuvarande modell. Trots att bilen blir mindre blir motoralternativen minst lika starka som i dag. Man kan dock gissa sig till att det blir en viss effekthöjning på de flesta motorer.

Det blir också ett hybridalternativ, som enligt Porsches chef för utveckling av hybridsystem Michael Leiters, får en bränsleekonomi på motsvarande 0,89 liter per mil. Samma hybridteknik kommer att finnas i sedanmodellen Panamera.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

2 månader Premium för bara 19 kr - när du gör vårt quiz!