081111-prius-coupé-pickup

Nästa Prius kommer i olika skepnader

Toyota tar konkurrensen från Honda på allvar i och med deras kommande satsning i hybridsegmentet. Förutom den vanliga kombicoupén snackas det om att Prius kommer som coupé och pickup.

Honda presenterade nyligen sin nytolkning av hybridbilen Insight. Den Prius-liknande bilen, som sägs bli världens billigaste hybrid, ska introduceras någon gång under nästa år. Landsbröderna på Toyota tar Hondas storsatsning i hybridsegmentet på största allvar och tänker bredda och stärka varumärket Prius. Enligt amerikanska Motor Trend ska Prius i sitt klassiska utförande finnas kvar (bild nedan) samtidigt som utbudet utökas med en coupé och en pickup.

Coupén – 2+2-sitsig – ska ta sig an Hondas kommande CR-Z som kan ses som en efterträdare till klassiska CRX men med hybriddrift under skalet. Coupéversionen av Prius sägs erbjuda samma drivlina som standardversionen, men konstruktionen innebär lägre vikt och bjuder således på bättre prestanda och antagligen en gnutta extra körglädje.

Pickupversionen, om en sådan nu blir verklighet, känns först och främst ämnad för den amerikanska marknaden. Den ska i så fall enligt uppgifter baseras på konceptet A-BAT (bilden ovan) som visades på Detroitsalongen i början av året. Men den hybridbaserade pickupmodellen kan lika gärna få Scion-emblem i nosen. Hur det blir med den saken, samt om övriga uppgifter som Motor Trend levererar är sanna, återstår att se.

En sak är säker i alla fall. Toyotas världsherravälde på hybridmarknaden kommer allt mer att tunnas ut i takt med att övriga biltillverkare vaknar till liv.

Läs mer

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

2 månader Premium för bara 19 kr - när du gör vårt quiz!