Foto: Nevs

Nevs första Saab 9-3 har rullat av bandet

För första gången sedan Saabs konkurs har en färdig bil rullat av fabriksbandet i Trollhättan. Men den riktiga produktionsstarten dröjer alltjämt.

Nyheten har spridit sig som en löpeld i internationell motorpress: Saab har börjat bygga bilar igen! Men riktigt så är det inte. Vid lunchtid i förrgår, 18 september, höll Nevs ett internt evenemang där den första färdigbyggda bilen sedan Saabs konkurs rullade ut ur fabriken.

 Det här betyder dock inte att produktionen är igång igen. Bilen som rullade av bandet och ses på bilderna här intill har visserligen serienummer ett men kommer aldrig att säljas och är inte samma bil som sedermera ska serietillverkas. Den första bilen var helt enkelt bara ett sett för Nevs att kalibrera produktionsanläggningen och se till att allt fungerar som det ska.

 – Den innehåller inte heller alla komponenter som kommer att vara i de färdiga bilarna, den har en del gamla lagerkomponenter. Det här är bara en första provbil, sammanlagt kommer flera tiotal bilar att byggas innan produktionen startar, säger Nevs presschef Mikael Östlund till TTELA.

 På motorhuven ses den nya Saab-loggan, utan gripen, men i övrigt är Saaben på bilderna identisk med de 9-3:or som byggdes av Saab. Det är alltså inte Nevs ansiktslyfta design vi ser på bilderna, dock sägs det att bilen har vissa tekniska nyheter under skalet som alltjämt är hemliga. Nevs har fortfarande inte avslöjat datum för produktionsstart och det återstår avtal att teckna med underleverantörer innan allt är färdigt.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Läs Premium i 2 månader för endast 19 kr här!