Nevs Saab 9-3 – Är detta första bilderna?

Informationen om Nevs planerade återstart av produktionen av Saab 9-3 i Trollhättan har hittills varit knapphändig. Nu har dock bilder kommit ut via entusiastsajten Saabsunited som kan visa hur bilen kan komma att se ut – här är de!

Till skillnad från den frispråkige ex-Saabägaren Victor Muller har nuvarande ägarbolaget Nevs varit påfallande tystlåtna om vad som händer bakom kulisserna hos Saab i Trollhättan. Vi har sett hur man annonserat ut tjänster, och på så vis successivt återuppbyggt delar av den kompetens som gick förlorad i konkursen.

Uppgifter har också gjort gällande att man planerat återstarta produktion av Saab 9-3 i en moderniserad version redan nu i höst, men hur förhandlingarna om avtal med underleverantörer har fortskridit har vi inte hört mycket om.

Nu har dock bilder kommit ut som kan visa hur Nevs kommande Saab 9-3 kan komma att se ut. Bilderna kommer från en bild som den Göteborgsbaserade designbyrån Yovinn lagt upp på sin hemsida, där skisser på en moderniserad Saab 9-3 syns på designskisser på en vägg i företagets kontor. Bilden ska vara tagen den 22 april i år, och har nu spridits (som så mycket annat gällande Saab) via entusiastsajten Saabsunited, som uppger att designbyrån Yovinn bland annat har Saabs tidigare chefsdesigner Matias Cindric som anställd.

Vad tror vi då om bildernas trovärdighet? De verkar föreställa den bensindrivna versionen av Saab 9-3, då vi i alla fall i en av bilderna kan se avgasrör baktill, och enligt de uppgifter vi har nu är det också den som Nevs planerar starta tillverkning av först. Att de ändå (av misstag?) visas så öppet kan ju dock tyda på att det inte är de slutgiltiga designförslagen det rör sig om. Vi kan också se att skisserna har vissa av de drag som syntes i de illustrationer vi publicerade i höstas (Teknikens Värld nummer 22/2012) av hur en kommande eldriven Nevs-Saab skulle kunna tänkas se ut.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Testa Teknikens Världs digitala prenumeration – få Expressen Premium på köpet