091110-hybrider-olyckor

NHTSA: Hybrider farliga för cyklister och fotgängare

Hybridernas tysta gång har diskuterats flitigt den senaste tiden – är det något positivt eller negativt? Nu presenterar amerikanska NHTSA en studie som visar att hybrider är inblandade i nästan dubbelt så många olyckor med cyklister och fotgängare som vanliga bilar.

 Bilar med hybriddrift har diskuterats vilt den senaste tiden, framförallt i USA. Debatten handlar inte om de elunderstödda bilarnas miljövänlighet, utan om deras tysta gång. Flera organisationer, bland annat riksorganisationen för blinda, kräver att det lagstiftas om konstgjort ljud på el- och hybridbilar. En ny studie från amerikanska National Highway Traffic Safety Administration (NHTSA) ger kritikerna rätt – hybridbilarna kan vara farligt tysta.

NHTSA har granskat olyckstatistik och finner att 77 av 8 387 hybridbilar var inblandade i olyckor med fotgängare, vilket motsvarar 0,9 procent. 48 (0,6 procent) var inblandade i olyckor med cyklister. Motsvarande siffror för bilar utan el- eller hybriddrift var 0,6 och 0,3 procent. De olyckor då hybrider varit inblandade uppges ha skett i låga farter när bilarna har rullat enbart med hjälp av elmotorn. Hybridbilarna löper alltså nästan dubbelt så stor risk att vara med i en olycka.

NHTSA understryker att studien endast omfattar ett begränsat urval och att mer omfattande undersökningar behövs för att bekräfta slutsatserna.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

2 månader Premium för bara 19 kr - när du gör vårt quiz!