Nio av tio ungdomar beter sig riskabelt bakom ratten

Nittiotalisterna är de farligaste förarna, enligt en ny amerikansk studie. Nästan nio av tio i åldern 19-24 år har ett riskabelt beteende bakom ratten. Även i Sverige finns stora skillnader mellan åldersgrupperna.

Det är den amerikanska trafiksäkerhetsorganisationen The AAA Foundation for Traffic Safety som har undersökt hur förare i olika åldrar beter sig när de kör bil.

Speciellt användandet av mobiltelefoner bakom ratten är enligt studien mer accepterat bland de unga. 59 procent av nittiotalisterna anser att det är okej att skicka ett sms eller ett mail medan de kör, jämfört med snittet på 31 procent, enligt studien.

Även i Sverige är användandet av mobiltelefoner ett växande problem, skriver SVT. Men enligt Sonja Forward, forskare vid Statens Väg- och transportforskningsinstitut, gäller det för alla åldersgrupper. Däremot är risktagandet större hos ungdomar.

Det är känt sedan tidigare att unga förare orsakar fler olyckor, vilket bland annat avspeglas i försäkringsbolagens premier. Men användandet av mobiltelefoner är ett nytt problem, enligt Berit Johansson, förbundsordförande på Sveriges trafikskolors riksförbund.

– Eleverna är extremt vana vid att hela tiden använda mobilen. De använder den på bussen, i bilen och sen kör de själva och tar med sig sitt beteende där också utan att närmare reflektera över risker, säger hon till SVT.

Trots riskerna med att sms:a bakom ratten är det fortfarande inte olagligt i Sverige. Vi är ett av få länder där det fortfarande inte är förbjudet att använda mobilen bakom ratten utan handsfree. I Storbritannien blir de som haft körkort i mindre än två år av med körkortet om de använder mobilen när de kör, efter en skärpning av lagen i slutet av februari.

Aktuellt just nu

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

4 nr av Teknikens Värld + Premium för endast 129 kr. Köp nu!