100204-370Z Black Edition

Nissan 370Z Black Edition – 40 år

Nu tar sig 40-årsfirandet av Nissans Z-modeller över till Europa i och med lanseringen av Nissan 370Z Black Edition. En specialversion i begränsad upplaga som antagligen kommer att gå åt som smör i solsken.

Det har passerat fyra decennier, sex generationer och miljontals sålda bilar sedan Nissan introducerade den första av sina smått klassiska Z-modeller. Detta har redan uppmärksammats i Japan och USA där jubileumsversioner presenterades förra året. Nu har turen kommit till Europa där 40-årsfirandet ter sig i form av Nissan 370Z Black Edition.

Denna specialutgåva av Nissans senaste Z-modell kommer enbart att vara tillgänglig med coupékaross från och med april månad. För att göra den exklusiv tillverkas den i endast 370 exemplar, så det gäller att vara snabb för att få tag på en av bilarna.

Black Edition skiljer sig från vanliga 370Z på en rad punkter. Den kommer i två kulörer – svart och ”kvarts”. Den är utrustad med för modellen unika mörkgråa fälgar som mäter 19 tum. Bakom fälgarna sitter kännetecknande röda bromsok och skulle nu någon vilja kontrollera äktheten är det bara att ta steget bak och läsa av bakstammen där det står ”40th Anniversary” (40-årsjubileum på svenska). Interiört är det extra ombonat med säten och dörrsidor i läder och mocka, där sätena har inpräglade ”40th Anniversary”-emblem. Ratten, mittkonsolen och några andra detaljer är prydda med röda sömmar som kontrasterar det svarta lädret på ett sportigt sätt.

Under huven gömmer sig samma maskin som i vanliga 370Z, det vill säga V6-motorn på 3,7 liter och 328 hästkrafter. Denna är vanligtvis kopplad till en sexväxlad manuell låda men som tillval finns en sjustegad automatlåda som dessutom bjuder på paddelväxlingar om så önskas. 0-100 km/h avverkas på 5,3 sekunder med manuell växellåda. Med automatlådan tappar man tyvärr tre tiondelar. Toppfarten är elektroniskt begränsad till 250 km/h.

En annan nyhet som gör sitt intåg i 370Z i och med Black Edition är Nissans nya generation radio- och navigationssystem som ska vara lättare att hantera, innehålla nya och uppdaterade funktioner. I systemet ingår en 9,3 gigabyte stor hårddisk som sväljer en hel del musik. Navigationen kan nu presentera lättavläst 3D-grafik med realistisk avbildning av Europas storstäder. Allt presenteras på den sju tum stora touchscreen-skärmen.

Nissan 370Z lanseras alltså i april och kostar från motsvarande 390 000 kronor för en manuellt växlad bil medan en med automatlåda kostar från 406 000 kronor. Priserna är de brittiska. Om bilen dyker upp i Sverige är okänt när detta skrivs.

Läs mer

Test och provkörningar

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Black Friday-erbjudande: 3 månader Premium för 0 kr