101121-nissan-ellure Foto: ©2010MikeDitz (310)994-0307

Nissan Ellure utforskar sedanformen

Nissan satsar inte bara på utflippade suvcabrioleter i Los Angeles. På den stadigt växande amerikanska bilsalongen visar Nissan även konceptbilen Ellure som är en traditionell sedan kryddad med nyskapande detaljer.

Den som har missat Nissans märkliga suvcabriolet Murano CrossCabriolet gör bäst i att ta en titt i vårt stora bildspel. CrossCabriolet visas just nu på bilsalongen i Los Angeles och är konstigt nog inte en konceptbil. Nissan har helt enkelt vänt på steken och låter den märkliga suvcabben gå i produktion medan den betydligt mer konventionella Ellure endast är ett koncept.

Nissan beskriver Ellure som en studie i vad det går att göra med sedanformen men de har inga planer på att göra verklighet av bilen. Vid en snabb titt framstår Ellure som relativt vanlig men när man tittar närmare lägger man märke till detaljerna. Medan bakdelen ser ut som en vanlig sedanbak är fronten lite annorlunda med sina stiliserade strålkastare, avsaknad av stora luftintag och linjerna på motorhuven som löper vidare upp i A-stolparna. Titta extra noga på fälgarna. Nissan säger sig ha använt Ellure som en testbänk för hur man med små och diskreta medel får en bil mer aerodynamisk. Ellure har därför en helt slät undersida men även aerodynamiska fälgar där hålrummen mellan ekrarna är täckta med genomskinlig plast. På avstånd ser fälgarna ut som vilka lättmetallfälgar som helst men i närbild syns plastbitarna som finns där för att sänka förbrukningen. Detsamma gäller förresten för grillen som inte alls är så öppen som den ser ut. Nissan har inte brytt sig om att stoppa ned någon superavancerad hybriddrivlina i Ellure, de nöjer sig med att ”tänka sig” att Ellure kan drivas av en 2,5-litersmotor med en liten elmotor som extra hjälp.

Nissan är som sagt fåordiga när de talar om syftet med Ellure-konceptet. Vi antar dock att de inte har tagit fram en konceptbil bara för skojs skull, kanske kan Ellure vara ett förstadium till en återupplivning av insomnade Primera.

Läs mer

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Läs Premium i 2 månader för endast 19 kr här!